5x tips to stay cool tijdens een citytrip in de zomer.

Zomerse hitte in de stad

Je kent het vast: het is hartje zomer, maar je bent in een stad die je toch graag wilt bekijken. Of het is nog eind mei, begin juni, maar in de stad waar je jouw citytrip naartoe had gepland, gaat het kwik stijgen tot 30 graden! Ook tijdens andere seizoen kan het trouwens flink warm zijn in een stad: ooit was ik in oktober in Barcelona, waar het toen nog elke dag 29 graden was. Hoe maak je er met deze temperaturen toch een mooie stedentrip van? En hoe voorkom je dat je na enkele uren al oververhit of helemaal bezweet weer terugvlucht naar je hotelkamer? Lees in deze blog mijn tips!

verkoeling stad ijs

Zoek de verkoeling op…geniet van een ijsje!

1. Let op hoe je je dag indeelt

Er zijn vele landen waar tijdens de zomer de winkels sluiten tussen 12:00 uur en 15:00 uur of zelfs pas na 17:00 uur weer opengaan. Dat is niet voor niets en het beste is om er maar in mee te gaan. Kortom, pas je dagindeling aan aan de locals en voorkom dat je midden op de dag in de hitte nog middenin de stad loopt. Ook in steden waar wel alles gewoon open is begin van de middag, maar waar het toch erg warm kan zijn, is het niet verstandig om met die mooie lange stadswandeling om 1 uur ’s middags te beginnen. Ga daarentegen rond dit tijdstip ergens iets eten en neem een pauze in je hotelkamer, of bezoek bijvoorbeeld een museum indien deze wel open is. Ga vroeg in de ochtend op pad en vervolgens opnieuw aan het einde van de middag. Ga iets later in de avond eten dan dat je gewend bent, zodat je langer te tijd hebt om ook begin van de avond de stad te bekijken.

stad zomer wandelen

Ga vroeg in de ochtend, of tegen het einde van de middag op pad

2. Blijf drinken

Het is belangrijk om te blijven drinken tijdens warme dagen. Ik bedoel dan niet het verfrissende wijntje of lekker koude biertje op een terras, ook al is dat ook heerlijk, maar dit gaat vooral om voldoende water natuurlijk. Neem een flesje water mee, of koop ergens water en schroom niet om in steden waar fonteintjes met drinkwater zijn, je flesje de hele dag door bij te vullen. Doordat je met een stedentrip veel buiten bent en vaak ook veel wandelt, is het vooral tijdens warme dagen belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.

fontein stad

Niet alle fonteinen zijn geschikt als drinkwater, maar ze bieden hoe dan ook verfrissing

3. Kies voor de combi stad en strand

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een extra voordeel uit het mooie weer te halen, door te kiezen voor een bezoek aan een stad die aan het strand ligt! Er zijn veel steden die aan zee liggen, dus deze combi kan je makkelijk vinden. In mijn blog over steden aan zee kan je er alvast een paar bekijken. Op deze manier kan je een stedentrip mooi combineren met genieten van de zon aan het strand en zwemmen in de zee om af te koelen.

stad strand

kies voor de combinatie stad en strand

4. Bezoek musea, kerken, winkelcentra…

…of het stadspark! Kortom, zoek de verkoeling op, want doorgaans zijn deze plekken lekker koel vergeleken met de warmte elders in de stad. De uitdaging tijdens warme dagen is om het jezelf makkelijk te maken om ook als het warm is van een paar dagen stedentrip te kunnen genieten. Winkelcentra hebben altijd de airco goed aanstaan, kerken zijn meestal koel door hun dikke stenen muren en hoogte en ook in musea is het vaak aangenaam. Wissel een bezoek aan deze plekken af met wandelen door de stad langs bezienswaardigheden. Dan is een stedentrip ook bij 25 graden of hoger prima te doen.

winkelen pineapple

Winkelen = yes, airconditioning! Trouwens, deze ananas foto’s van Pineapple Supply Co. vind ik zo leuk! Klik op de foto om hun website te bezoeken.

5. Kijk voor uitwijkmogelijkheden voor als het echt te warm wordt

Het kan natuurlijk zijn dat je echt in een hittegolf bent beland. Als het niet meer te doen is om zelfs in de ochtend of laat in de middag nog door de stad te wandelen, of je wilt een dagje echt even aan de hitte ontsnappen, kijk dan naar welke uitwijkmogelijkheden er in de omgeving zijn. Ligt er bijvoorbeeld een groot zwemparadijs net buiten de stad? Of ligt er iets verderop een dorpje bij een meer? Kijk hoe je erheen kunt reizen en ga er naartoe. Ikzelf ben op deze manier een keer aan de hitte in Milaan ontsnapt. Na 2 dagen in de 30 graden te hebben vertoefd,  was ik het echt even zat en had ik de treintijden van de trein naar Como opgezocht. Daar heb ik heerlijk genoten van de verkoeling aan het Comomeer en hierdoor kon ik de laatste dag van mijn citytrip in Milaan weer met frisse moed ingaan.

lunchen stad

Neem in de middag de tijd om ergens iets te eten en uit te rusten

Heb jij wel eens een stad bezocht terwijl het super warm was? En wat heb je toen gedaan? Heb je nog weer andere tips dan dat hierboven staan? Deel ze door je reactie achter te laten onder deze blog!

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
citytrip zomer

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.