Delft! Het straatje, een schilderij en een koffiehuis.

Delft
Sinds een aantal weken kom je het op diverse advertenties en in tijdschriften tegen: Vermeer is terug in Delft! Daarom: bezoek nu Delft! De echte ‘Delvenaren’ weten wel beter: Vermeer is nooit weggeweest! Het is een mediacampagne rondom een schilderij van Vermeer dat voor alle aandacht zorgt. Op het Delftse treinstation kan je met ‘Vermeer’ op de foto, of met 1 van de personages uit zijn schilderijen, en wordt er verwezen naar de ’tourist information’ even verderop in de stad. De personages uit de 17e eeuwse schilderijen spreken ook allemaal opvallend goed Engels en wijzen de toeristen moeiteloos te weg. Wat er precies aan de hand is en waarom je vooral inderdaad Delft eens moet bezoeken, leg ik je uit in deze blog. Lees snel verder!

Vermeer
De beroemde schilder Vermeer kwam uit Delft. Hij is er geboren in 1632 en hij woonde en werkte in deze stad. Delft was destijds een zeer welvarende en invloedrijke stad en samen met een paar andere schilders vormde Vermeer de Delftse School: een stroming van schilderkunst waarin vooral het dagelijks leven centraal stond. Tegenwoordig zijn er van Vermeer nog maar 35 schilderijen bewaard gebleven en geen ervan is te vinden in Delft zelf! Het straatje van Vermeer is er 1 van; dit schilderij hangt doorgaans even verderop in het Rijksmuseum in Amsterdam! Echter dit jaar is het schilderij tijdelijk terug in Delft als onderdeel van de tentoonstelling ‘Vermeer komt thuis’ in het museum Prinsenhof Delft. En daar zijn ze in Delft erg blij mee! Het straatje wat op het schilderij is weergegeven is te vinden niet ver bij het museum vandaan. Ook vind je daar het huis waar Vermeer heeft gewoond! Tot 17 juli zal het schilderij nog in Delft te bewonderen zijn.

Stads Koffyhuis
Nu is Delft groter dan enkel dit museum en de werken van Vermeer, gelukkig maar! Zodra je door de binnenstad een wandeling maakt, begrijp je vast waarom Delft ook vaak Amsterdam in het klein wordt genoemd; de grachtjes en bruggetjes en karakteristieke gebouwen lijken samen een kleine versie te vormen van de hoofdstad! Zodra je echter even binnen hebt gekeken bij de Oude of Nieuwe Kerk waan je je weer klein door de grootte en hoogte van deze historische gebouwen. Na een wandeling door de stad en na de schilderwerken van Vermeer en consorten te hebben bewonderd, is er een keur aan cafeetjes waar je terecht kunt voor een kopje koffie of bijvoorbeeld voor een lunch. Een bijzonder café is het Stads Koffyhuis. Dit café is een begrip in Delft en bestaat dit jaar alweer 50 jaar! Je kunt er onder andere terecht voor ontbijt en lunch en pannenkoeken, maar je kunt er ook genieten van een speciale high tea -Delftse leut-, of van ‘gewoon’ een kopje koffie. Verder zal een schilderij van Vermeer niet snel in het Koffyhuis komen te hangen, wel is er een wisselende expositie van modernere kunst. Op de facebook pagina van het Stads Koffyhuis kan je checken wanneer zij leuke acties ter ere van hun jubileum organiseren!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.